• 2019.01.22

Minden a Spirulina algáról

A tengeri szervezetek fogyasztása közel egyidős az emberiséggel. Azt ugyan nem tudjuk megmondani, hogy a Spirulina fogyasztása mikor kezdődött, de azt tudjuk, hogy az algák táplálkozási célú felhasználásával kapcsolatos első írásos források a 16. századra nyúlnak vissza.
Bernal Díaz del Castillo (1492–1585), a konkvisztádor Hernán Cortés krónikása szerint az azték városok piacai igazán színes látványt nyújtottak, ahol szinte mindent lehetett kapni a ragyogó drágaköveken keresztül állatgyógyszerekig, az alapvető élelmiszerektől a luxuscikkekig.
A leírás szerint az aztékok azonban a legnagyobb becsben egy kis, zöld színű süteményt/pogácsát tartották, amit tecuitlatl néven emlegettek, és amellyel hasonlóképp kereskedtek, mint az európaiak a sajttal. Cortést és a spanyolokat zavarba hozta ez a kis „zöld sár”. Sosem kóstolták meg, de az aztékok szerint az íze kiváló volt. Az aztékok csónakjaikról úgy gyűjtötték a Spirulinát, hogy egy sűrű szövésű hálót dobtak a víz felszínére, majd lassan kihúzták, és a beletapadt Spirulinát a csónakba tették. Az így begyűjtött zöld masszát a parton kialakított teraszokra, padokra halmozták, 3–4 cm vastagságúra egyengették és a napon szárították, amíg kb. 2–3 mm vastagságúvá nem száradt.
A későbbi útleírások egy kissé árnyalják a képet és olykor össze is zavarják a késői korok olvasóit, hogy az aztékok hogyan fogyasztották a tecuitlatl-t. Az biztosnak látszik, hogy elsődlegesen kenyérbe/lepénybe töltve ették. Az így kapott étel íze – a leírások szerint – hasonlatos volt a sajtéhoz. Különböző gabonákat kevertek még hozzá, valamint egy paradicsomból, chili paprikából és különböző fűszerekből álló szósszal ízesítették, amit chilmolli néven neveztek. Azt mondják, hogy Montezuma nagyon szerette a halat, de a legközelebbi hely, ahonnan friss halat lehetett szerezni, az, a Mexikói-öbölben volt, a királyi palotától közel 300 km-re. Ezért rendszeresen futárok futottak a palotától az öbölig és vissza. A feljegyzések szerint naponta közel 200 km-t tudtak futva megtenni. Rövid pihenőiken a tasakban magukkal vitt Spirulina porból és friss vízből álló frissítő, regeneráló italt készítettek, majd folytatták útjukat.
A Spirulina-használat kultúrája azonban nem az aztékoktól, hanem a majáktól ered. Moorhead és társai összefoglaló munkájukban említik, hogy történelmi bizonyítékok vannak arra nézve, hogy 300–900 közt a maják már ismerték és fogyasztották a Spirulinát. Az aztékok pedig a legyőzött toltékoktól tanulhatták meg a Spirulinával kapcsolatos teendőket.
Tudományos ismeretterjesztő írásunk célja az, hogy a Spirulináról (Spirulina platensis) fontos alapadatokat adjunk közre, illetve segítsünk a természetes gyógymódok iránt érdeklődőknek abban, hogy megérthessék, mit várhatnak és mit nem várhatnak el ettől az igen gazdag hatóanyag tartalmú, szélsőséges körülmények közt is megtermő, az éhezés és az elhízás visszaszorításában is fontos szerep betöltésére alkalmas tengeri szervezettől.

 
Leírás és előfordulás:
prokarióta, egysejtű kékmoszat vagy kékbaktérium. Mintegy 5–10-szer nagyobbak a baktériumoknál, de azokhoz hasonlóan osztódással szaporodnak, többé-kevésbé laza kapcsolatú csoportokban (telepekben) élnek. Az ide tartozó Spirulina nemzetségre jellemző, hogy a sejtek nem elágazó sejtfonalakat képeznek, laza csoportba tömörülve vízben élnek. A fonalakban a sejtek egyformák, legfeljebb a csúcsi sejt mutat eltérő alaki sajátságokat a nemzetségen belül. A fonalak mindig szabályosan csavarodottak. A sejtek közötti harántfalak általában nem látszanak. A fotoszintézist (a fény gyűjtését, abszorpcióját) a kékmoszatokban a fikobiliszómákban (sajátos sejtszervecske) található klorofill-A mellett a kékes színt adó fehérjekomplex, a C-fikocianin (= fikocianin C) végzi.
A Spirulina platensis rendszerint 5–7 csavarulatból álló fonalakat képez. Egyike a legismertebb termesztett tengeri algáknak. Fontosabb természetes előfordulási helyei a trópusi és szubtrópusi, magas karbonát-tartalmú, viszonylag lúgos kémhatású vizekben találhatók, Afrikában, Ázsiában, valamint Közép- és Dél-Amerikában.
Érdemes megjegyezni, hogy a nagyobb termetű tengeri szervezeteket (zöld-, barna- és vörösmoszatokat) az emberiség több ezer éve hasznosítja trágyázásra, táplálkozásra, gyógyászati célra, ma is, továbbá jelenleg kozmetikumok előállítására is. A múlt századtól kezdve pedig a kisebb méretű tengeri szervezetek termeszthetősége és hasznosítása iránt egyre jobban fokozódik az érdeklődés. Az 1960-as évek közepén például egy szaharai expedíció során belga kutatók jegyezték fel, hogy a dél-szaharai bennszülöttek a Csád-tóból gyűjtött Spirulina maxima algát napon megszárítják, majd levesnek, főzeléknek vagy kalácsnak elkészítve fogyasztják. Ez egyike annak a sok példának, melyek arra ösztönözték a kutatókat, hogy behatóan vizsgálják a tengerekben található kisebb méretű élő szervezeteket.
Az algákat ma ipari méretekben, tápsókkal kellően ellátott medencékben termesztik. Az algák adott területre vetített biomassza-, szárazanyag- és fehérje, valamint hatóanyag hozam tekintetében messze felülmúlják a magasabb rendű élelmiszer-, takarmány- és gyógynövények hasonló paramétereit. Miután az algák a magasabb rendű növényekkel ellentétben kis összenergia ráfordítással, térfogatukhoz képest nagy mennyiségű szerves anyagot képesek igen rövid idő alatt előállítani, ennek köszönhetően tökéletesen alkalmasak a biológiailag hasznos, értékes anyagok nagy mennyiségben történő gyors előállítására.
Közismert tény, hogy a NASA űrhajósai Spirulina algákból előállított készítményeket is fogyasztottak, melyeknek táplálkozási és gyógyászati értékeit igen sokoldalúan tárták fel. Ma úgy vélik a kutatók, hogy az algák a jövőben a mostaninál is jelentősebb és szélesebb körben ismert gyógyhatású táplálékokká fognak válni, és ezek egyike a Spirulina platensis.
Magyarországon két faja ismert élő vizeinkben:
Spirulina subtilissima Kütz. (a csavarulatok egymástól 1,3–2 μm-re távolodnak el, szélességük 1,5–2,8 μm. A fonal 0,6–0,9 μm vastag), Spirulina maior Kütz. (a csavarulatok közötti távolság 2,7–5 μm, szélességük 2,5–4 μm. A fonal 1,2–1,7 μm vastag).
Felhasznált részek:
alga biomasszából készült por, illetve különféle kivonatok, izolátumok.
Főbb hatóanyagok:
C-fikocianin (kékszínanyag, ami nem tartalmaz magnéziumot), klorofill-A (zöld színanyag, ami tartalmaz magnéziumot), kb. 50% fehérje (emiatt aminosavakban, köztük esszenciális aminosavakban különösen gazdag), nagy molekulasúlyú poliszacharidok (pl. spirulán kalcium sója), szulfolipidek, γ-linolénsav (mennyisége elérheti az 1%-ot), β-karotin és más
karotinoidok, valamint B-, C-, és E-vitaminok).
 
Főbb hatások:
a Spirulina platensis szárított porával (önmagában vagy mikroelemekkel és vitaminokkal dúsítva), különböző (vizes- és
oldószeres) kivonataival és izolált hatóanyagaival (legfontosabbak: C-fikocianin, sajátos poliszacharidok) sejteken és különböző állatfajokon nagy számú preklinikai kísérletet, illetve humán vizsgálatot végeztek el, melyeknek eredményei alapján a főbb hatások az alábbiakban foglalhatók össze:
1) antivirális és vírusfertőzés ellenes (vizes kivonata gátolja a HIV-1 vírus replikációját – klinikai vizsgálatokban igazolt),
2) antimikrobiális (különböző szerves oldószerekkel készült kivonatai, illékony szénhidrogénjei – heptadecén és tetradecén),
3) antioxidáns (por önmagában és kombinált készítményekben, szuperkritikus extrakcióval készült kivonat),
4) gyulladáscsökkentő (különösen a C-fikocianin, melynek ilyen jellegű hatását kísérletesen kiváltott arthritis esetében is igazolták állatokon),
5) fájdalomérzetet mérséklő (C-fikocianin),
6) szív-, máj- és vesevédő (elsősorban a szabadgyök-hatástalanító, antioxidáns és sejtvédő sajátosságainak köszönhetően),
7) immunmoduláns (vizes kivonat, benne a sajátos poliszacharidok – klinikai vizsgálatokban igazolt),
8) tumorképződési folyamatot megakadályozó, lassító (az immunvédekezés felerősödésének köszönhetően – klinikai vizsgálatokban igazolt),
9) méregtelenítő és gyógyszerek okozta mellékhatásokat mérséklő (antibiotikumok és egyéb gyógyszerek – pl.antituberkulotikumok, cisplatin, ciklosporin – szív- és vesekárosító hatását mérséklő – klinikai vizsgálatokban igazolt),
10) vérlemezkék összecsapzódását gátló és érelmeszesedés folyamatát lassító,
11) a vérzsír értékeket kedvezően befolyásoló (a káros hatású LDL-koleszterin koncentrációját csökkentő és az érvédő HDL-koleszterin arányát növelő),
12) vércukorszint csökkentő (humán vizsgálatokkal is igazolt),
13) antiallergén (allergiás rhinitis esetében igazolták ilyen jellegű hatását),
14) alultáplált betegek állapotát jelentős mértékben feljavító (ez utóbbi hatást HIV-fertőzött kiskorú gyerekek esetében klinikai vizsgálatokban igazolták)
 
Felhasználások:
betegségek következtében fellépő alultápláltság megszüntetése és betegség utáni lábadozás elősegítése,
anyagcsere-betegségek (kórosan magas vérzsír- és vércukorszint),
daganatos megbetegedések kiegészítő kezelése, gyulladással járó folyamatok kezelése és gyulladások mérséklése; gyógyszerek okozta káros hatások mérséklése – máj-, szív- és vesevédelem; vírusfertőzések megelőzése és légúti megbetegedések okozta panaszok mérséklése.
Érdemes hozzáfűzni, hogy gyakran kombinálják más algákkal, leginkább a gyakori és könnyen szaporítható, Chlorophyta törzsbe tartozó Chlorella vulgaris zöldalgával.
Ajánlott napi adagok:
a hagyományos alkalmazásokban megfigyelt adagok (10–15 g), valamint preklinikai kísérletekben és klinikai vizsgálatokban alkalmazott adagok a felhasználás céljától (pl. roborálás, betegségek megelőzése, táplálkozás kiegészítése a szokásos táplálkozás be nem vihető anyagokkal, súlyos betegség kiegészítő kezelése, betegségből történő kilábalás elősegítése) függően, szárított állapotban 3–30 g közé tehető.
Nem kívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
a jelentős mennyiségű fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó Spirulina alkalmazásával gyűjtött tapasztalatok szerint napi 50 g bevétele esetén komolyabb figyelmet érdemlő kedvezőtlen hatások nem várhatók. A nem elegendő vízfogyasztás vagy nagyobb adagban történő használat esetén, a „kezelések” kezdetén, illetve bizonyos betegségek (pl. anémia) esetén azonban az enyhe hőemelkedéstől, enyhe hányingertől, gyomorpanaszoktól és székrekedéstől kezdve a máj- és vesepanaszokig többféle nem kívánt hatás jelentkezésével lehet számolni.
A Spirulina készítmények használatát célszerű kisebb adagok bevételével kezdeni, illetve az átlagos napi vízfelvételt 1/2–1 literrel kiegészíteni, mert ezzel az ajánlott adagok bevétele esetén jó eséllyel kizárható a kedvezőtlen hatások előfordulása. Ugyancsak fontos tudnivaló, hogy bármilyen kedvezőtlen hatás fellépése esetén érdemes orvossal konzultálni annak
érdekében, hogy az étrend-kiegészítő hosszabb távon történő alkalmazása biztonságos legyen
 
Már a bevezetőben olvasható volt, hogy az aztékok is ismerték a Spirulina sportteljesítményt fokozó hatását. De a modern tudomány is tudja ezt igazolni? Szerencsére igen. Egy 2000-ben megjelent tanulmányban Huang és társai szerint a kínai és kubai olimpiai csapat tagjai naponta fogyasztottak Spirulinát a felkészülés alatt és a versenyek előtt is. Az említett tanulmányban a szerzők a Spirulina fizikai megerőltetés következtében fellépő izomsérülések elleni védő hatását vizsgálták patkányokon. Megállapították, hogy Spirulina fogyasztás hatására csökkent a szabadgyökök száma, megnőtt az antioxidáns hatású szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzim aktivitása, jelentősen hígult több élettani izom-enzim szintje, ezek alapján a Spirulina alkalmas lehet a fizikai megerőltetés okozta izomsérülés csökkentésére. Brazil kutatók profi kerékpárosokat vizsgálva ezt a hatást nem tudták igazolni, amennyiben a sportolók a felkészülés és a versenyek során megfelelő diétát követtek.
Ázsiai kutatók azóta több publikációban foglalkoztak a Spirulina sportolók teljesítményére gyakorolt jótékony hatásával. „A Spirulina egy kisebb, sportolókon végzett 2 hetes vizsgálat szerint kedvezően befolyásolhatja a vér hemoglobinszintjét, a vörösvértestszámot és akár az immunrendszert is (Milaðius, 2004), így bár ma még erről kevés az adat, elvileg kedvezően hathat a sportteljesítményre a vérképző rendszer befolyásolásán keresztül is, elsősorban hiányállapotok fennállásakor.”
“Egyszerűen azért használtam a Spirulinát, mert bevált és 100%-ban természetes. Fittebbnek éreztem magam tőle, jobb lett az ellenálló képességem, gyorsabban regenerálódtam, akár egy kemény edzés, akár egy meccs után. A legutóbbi kondíció tesztem egyértelműen megmutatta, hogy az állóképességem jobb volt, mint tavaly”
(Erwin Koeman, válogatott labdarúgó, Hollandia)
“A Spirulina segített visszanyerni az erőmet az egyes szakaszok között, hogy még jobban meg tudjam húzni, javította a fókuszom és megerősítette az immunitásom. Lehetővé tette, hogy beteljesíthessem minden sportoló élete álmát… az Olimpiát! Lenyűgözött a Spirulina, nem volt más ehhez hasonló tapasztalatom”
(Theo Verster, olimpiai úszó, Dél-Afrika)

Az alább megfogalmazott állítások pusztán tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők az OÉTI hivatalos szakvéleményének. Az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek megelőzésére, kezelésére, gyógyítására. Egészségügyi probléma esetén forduljon orvosához!

Gyakori kérdések:
» Mi a Spirulina?
A Spirulina egy kék-zöld alga, mely nevét a spirálos alakjáról kapta. A szükséges tápanyagokat figyelemreméltóbb koncentrációban tartalmazza, mint az ételek, növények, gabonák vagy gyógynövények.

» Mit tartalmaz a Spirulina?
A legtöbb proteint tartalmazó élelmiszer, több mint 60% emészthető, növényi fehérjét tartalmaz. A Spirulina tele van különleges fitonutriensekkel, mint a fikocianin, poliszacharidok és szulfolipidek, melyek támogatják az immunrendszert, jó eséllyel csökkentik a fertőzések, a rákos megbetegedések és az autoimmun betegségek kockázatát.
Természetes karotinoidokban, antioxidánsokban gazdag, ami elősegíti a sejtek egészségét és csökkentheti a rák kialakulását. Klorofillt tartalmaz, ami elősegíti a szervezet méregtelenítését. Tartalmaz továbbá vasat, nyomelemeket és ritka esszenciális zsírsavakat.

» Mi a különbség a Spirulina és a Chlorella közt?
A Chlorella, egy zöld mikroalga, mely tápláló étel, de nem rendelkezik olyan vírus- és rákellenes, valamint immunrendszer stimuláló tulajdonságokkal, mint a Spirulina. A Chlorella sejtfalai emészthetetlen cellulózból állnak, épp úgy, mint pl. a fű, míg a Spirulina sejtfala összetett fehérjékből és szénhidrátokból áll, a Chlorella telített zsírsavakat tartalmaz és összes zsírtartalma relatíve magas.

» A Spirulina biztonságos alga?
A Spirulina igen különleges a kék-zöld algák közt, mivel biztonságos használatának igen hosszú története van. A mai Mexikó területén élt aztékok már ötszáz évvel ezelőtt fogyasztották. Az afrikai tavak közelében élő bennszülöttek napjainkban is fogyasztják. Az utóbbi 20 évben, a világ minden táján emberek milliói élvezték biztonságos étrend-kiegészítőként. Az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a gyermekek számára is biztonságos és tápláló élelmiszerként javasolja a Spirulinát.

» A Spirulina valóban az egyik legnagyobb terméshozamú élelmiszer a világon?
A Spirulina több tápanyagot képes biztosítani hektáronként mint bármely más élelmiszer. Hektáronként hússzor több fehérjét biztosít, minta szója, kétszázszor annyit, mint a szarvasmarha. Azzal, hogy több Spirulinát termesztünk, segíthetünk megállítani a természetes erdők utolsó darabjainak kivágását. Azzal, hogy beépítjük a saját életünkbe,
részt vehetünk a bolygónk egészségének megőrzésében.

» Hogyan használ a Spirulina az emberi szervezetnek?
A Spirulina az összes olyan tápanyagot tartalmazza, melyre az emberi szervezetnek szüksége van. Ezek bármelyikéből kialakuló hiány veszélyeztetné a szervezet megfelelő működését. Már elérhető néhány szakértők által értékelt tudományos publikáció arról, hogy a Spirulina képes gátolni a vírusok szaporodását, megerősíteni mind a sejt- mind az immunrendszert, valamint képes visszafordítani és gátolni a rákot.

» Létezik tudományos bizonyíték a fentiek alátámasztására?
Igen. Tudósok, a világ minden tájáról – Japánban, Indiában, Európában, Oroszországban és az Egyesült Államokban – kutatják a Spirulina jelentőségét és azt, hogy hogyan és miként ilyen hatékony a Spirulina az emberi és állati szervezetre nézve. Több száz tudományos publikáció tárja fel, hogy a Spirulina és egyedülálló fitonutriensei hogyan támogatják az immunrendszert és javítják az egészséget.

» Hogyan erősíti a Spirulina az immunrendszert?
A Spirulina egy erős tonik az immunrendszer számára. Az immunrendszer erősítéséért felelős fitonutriensek a béta-karotin, a fikocianin és a poliszacharidok. Spirulinával táplált egerekkel, hörcsögökkel, csirkékkel, pulykákkal, macskákkal, halakkal és emberekkel kapcsolatban megjelent tanulmányok igazolják, hogy a Spirulina javítja az immunrendszer funkcióit. Kutatóorvosok felfedezték, hogy nemcsak stimulálja az immunrendszert, hanem megnöveli a szervezet képességét, hogy új vörösvértesteket állítson elő. Az immunrendszer fontos részét képezik a csontvelőszövetek, makrofágok, T-sejtek (a csecsemőmirigyben képződő T-limfociták) és a természetes ölősejtek (NK-sejtek), a lép és a csecsemőmirigy (thymus), mind fokozott aktivitást mutatnak.
A tudósok felfedezték, hogy a Spirulina hatására a makrofágok száma megnő, aktívabban és eredményesebben pusztítják el a baktériumokat.

» A Spirulina hogyan javítja a szív- és érrendszer egészségét és hogyan segít a koleszterinszint csökkentésében?
Mexikóban, Argentinában, Japánban és Indiában végzett, állatok táplálkozását vizsgáló kutatások mind ugyanolyan koleszterinszint csökkentő hatást és az alacsonyabb vérnyomás következtében tapasztalható szív-koszorúér funkciók javulását tapasztalták. Japánban és Indiában végzett humánvizsgálatok eredménye szerint napi pár gramm Spirulina-bevitel már képes csökkenteni a koleszterinszintet. Ezek a tanulmányok azt valószínűsítik, hogy a Spirulina képes csökkenteni a szérum LDL (a káros) koleszterinszintet és növelni a hasznos HDL koleszterin szintet. Németországban és Indiában végzett humán vizsgálatok szerint a koleszterinszint csökkentő hatás testsúly csökkenéssel is járt. Mindezek a publikációk azt jelzik, hogy a Spirulina hasznos kiegészítő lehet a szív- és érrendszer egészségéhez és a koleszterin szint csökkentéséhez.

» Mennyire emészthető a Spirulina?
A Spirulina lágy sejtfala fehérjék, poliszacharidok és enzimek hálózatából épül fel. Ezek egyszerűen feloldódnak/szétoszlanak a szervezetben. Ez igen fontos azoknak, akiknek gyenge az emésztése, valamint az
időseknek, akiknek diétázniuk kell.

» A Spirulina hogy tudja építeni a szervezet enzim-rendszerét?
A szervezetünkben található enzimek emésztik meg az ételt, darabolják, illesztik be és javítják a DNS-t és erővel látják el a kritikus rendszereket. Minden esetben hasznos, ha a diétánkat nyers ételekkel támogatjuk meg, mint a friss zöldségek, gyümölcsök és gyümölcslevek, melyek természetes, élő enzimekben gazdagok. A dehidratált szuperételekben, mint a Spirulina, megmarad az enzimek jelenléte.
Még ennél is fontosabb, hogy a Spirulina olyan fontos építőköveket tartalmaz a szervezet számára, mint az ásványi anyagok, fitonutriensek, antioxidánsok és poliszacharidok, melyek kioldják a szervezetünk saját enzim-rendszerét, hogy el tudja látni számos feladatát.

» Hogyan segíthet a Spirulina a testsúly-csökkentésben?
A benne levő aminosav tartalom miatt a Spirulina segít az éhség érzet csökkentésében és az anyagcsere folyamatok fokozásában. Más tápanyagokkal együtt a Spirulina természetes módon képes elnyomni az étvágyat, mely lehetővé teszi a tartós és egészséges súlycsökkentést.

» A Spirulinában található klorofill hogyan használ az embereknek?
A Spirulinában található klorofill azzal segít a belek tisztításában, hogy méregteleníti és tisztítja a vastagbelet és a vékonybelet. Ezen kívül a klorofill segít bevonni az irritált gyomorfalat, ezzel segít a gyomorfekély tüneteinek csökkentésében és a fekélyesedés megszüntetésében. Funkcionális élelmiszerként viselkedve táplálja a hasznos bélbaktériumokat, különösen a laktobacillusokat (Lactobacillusspp) és abifiduszokat (Bifidusspp.). Azzal, hogy segít fenntartani ezen baktériumok egészséges mennyiségét, a Spirulina csökkenti az emésztési és székelési problémákat, melyeket különböző kórokozók, mint az E. coli és Candida okoznak.

» A Spirulina képes kiegyensúlyozni a szervezetet?
A Spirulina erősen lúgos vízben él. Lúgosító ételnek számít, mely segít a szervezetbe több „lúgosságot” juttatni. Kiváló egyensúlyteremtő olyan táplálkozás esetén, amely tele van savasító ételekkel, mint a cukor, kávé, szóda, alkohol és hús. Egy (ilyen szempontból) kiegyensúlyozott rendszer megerősíti az egészséget és megnöveli a betegségekkel szembeni
ellenálló képességet.

» Miért jobb a DXN Spirulinája, mint a vad Spirulina?
A DXN a legjobb Spirulina törzseket választotta ki és azokat organikus gazdálkodással, tiszta medencékben termesztette. A DXN Spirulina ugyanazokat az aktív összetevőket tartalmazza, mint a vadon növő Spirulina, csak a hatékonysága jóval nagyobb és biztonságosabb.

» Miért válassza a DXN Spirulinát?
a) Kiváló minőségű Spirulina törzsek kiválasztása
b) Organikus termesztés tiszta medencékben
c) Teljes körű minőségirányítási rendszer a termesztés megkezdésétől kezdve a késztermékig
d) GMP tanúsítvánnyal rendelkező gyárban készül, melynek saját, csúcsfelszerelésű laboratóriuma van
e) Fejlett technológia használata a tápanyagok megőrzéséért
f) Kémiai adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentes
g) 100%-ban növényi termék
h) HALAL tanúsítvánnyal rendelkezik
i) A szervezet számára könnyen emészthető és felszívódó
j) Minden korosztálynak megfelelő, akár hosszú távú fogyasztásra is
k) Különösen könnyen fogyasztható

» Hogy biztosítja a DXN a Spirulina minőségét?
A DXN Spirulinából szigorú szabályok betartása mellett készül tabletta vagy por, melyet közvetlenül palackokba és tasakokba töltenek, majd azt lezárják. Farmunk technikai személyzete minden nap ellenőrzi a minőséget egészen a késztermékig. Ezzel a módszerrel garantálni tudjuk a termék minőségét, tisztaságát és hatékonyságát.

» A DXN Spirulina milyen formában érhető el a piacon?
A DXN a Spirulinát mind tabletta, mind por formában forgalmazza. [meg jegyzés: a hazai piacon csak tabletta kapható 120 db-os és 500 db-os kiszerelésben!

» Ki fogyassza a DXN Spirulinát?
A DXN Spirulina minden korosztály számára nagyszerű, a gyerekeknek is.

» A DXN Spirulinát állapotos nők is fogyaszthatják?
A DXN Spirulina biztonságosan fogyasztható bárkinek, állapotos nőknek is. Ennek ellenére az állapotos nők mindenképp konzultáljanak kezelőorvosukkal a DXN Spirulina fogyasztásának megkezdése előtt.

» A DXN Spirulina rendelkezik HALAL tanúsítvánnyal?
Igen, a Malajziai Iszlám Fejlesztési Hivatal (JAKIM) elismerte a DXN Spirulinát. HALAL tanúsítvánnyal rendelkezik.

» A DXN Spirulinát vegetariánusok is fogyaszthatják?
Igen, a DXN Spirulinát organikus körülmények közt, állati eredetű tápanyag nélkül termesztjük. Ez az, amiért vegetariánusok számára is ideális, egészséges kiegészítő táplálék lehet.

» A DXN Spirulina okozhat függőséget?
Nem. A DXN Spirulinában tápláló összetevők találhatók, a szervezet számára olyan, mint más élelmiszer. Semmi különbséget nem jelent, ahhoz képest, mintha zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztanánk. A DXN Spirulinától senki nem válhat függővé.

» Van-e a DXN Spirulina tabletta vagy por fogyasztásának napi limitje?
Nincs. Az ajánlott napi 6 db tabletta vagy 1 tasak por egy átlagos egészséges ember számára lett megállapítva, hogy fenn tudja tartani az egészségét. A DXN Spirulina biztonsággal fogyasztható más DXN termékekkel együtt is.

» Fogyaszthatom-e a DXN Spirulinát, ha nyugati orvosi kezelés alatt állok?
Igen. A nyugati orvosi kezelés alatt állók is fogyaszthatják a DXN Spirulinát.

» Ha egy ideig fogyasztom a DXN Spirulinát, lehet-e valamilyen negatív következménye annak, ha ezt abbahagyom?
Nem. A DXN Spirulina hatóanyagai a szervezet számára szükséges tápanyagokat tartalmaznak. Ha abbahagyja a termék fogyasztását, az nem jár majd semmilyen negatív következménnyel, csak egyszerűen megtagadja a szervezetétől a benne található tápanyagokat.

» Van a DXN Spirulinának bármilyen mellékhatása?
Nincs. A DXN Spirulina teljesen természetes. Tartósítószerektől, mesterséges színezéktől, ízesítőszerektől, rovarölőszer-maradványoktól és szintetikus összetevőktől mentes. Egy lágy tonik, amely hatóanyag ütközések és mellékhatások nélkül, hosszú távú használatra is alkalmas minden korosztály számára, minden évszakban.

» A DXN Spirulina hatása csökkenni fog, ha huzamosabb időn keresztül fogyasztom?
Nem. Ellentétben a gyógyszerekben és egyéb termékekben használt szintetikus összetevőktől, melyek hatása huzamosabb használat után csökkenhet, a DXN Spirulina természetes összetevőket tartalmaz, melyekre a szervezetnek szüksége van.

» Melyik napszak a legmegfelelőbb a DXN Spirulina fogyasztására?
A DXN Spirulina bármely napszakban, étkezés előtt és után is fogyasztható.

» Hogy fogyasztható a DXN Spirulina por?
A DXN Spirulina por fogyasztása nagyon egyszerű. Közvetlenül is fogyasztható, vízzel is össze lehet keverni, vagy levesekhez, zabkásához vagy más italokhoz is adható.

»A DXN Spirulina pornak is ugyanolyan hatása van, mint a tablettának?
Igen. Mind a por, mind a tabletta ugyanazokkal az előnyökkel jár az egészsége számára. A por rugalmasságot biztosít a fogyasztható menynyiség tekintetében. Egy másik előnye a pornak, hogy azok számára kínál választási lehetőséget, akik bármilyen okból képtelenek a tablettát lenyelni, ezen kívül csecsemők és gyermekek számára is megfelelő. Sokoldalúan használható fel: vízbe, italokba vagy levesbe keverhető. A tabletta állandóságot biztosít – nem kell méricskélni és utazás közben is könnyen használható.

Az alább megfogalmazott állítások pusztán tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők az OÉTI hivatalos szakvéleményének. Az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek megelőzésére, kezelésére, gyógyítására. Egészségügyi probléma esetén forduljon orvosához!

A gyártó honlapján található anyagot átdolgozta: Fődi Attila
Összeállította:
Fődi Attila, Dr. Babulka Péter, Dr. Szabó László Gy.
Forrás: Spirulina füzet:
 A Spirulina füzetet átlapozhatod a linkre kattintva!