Kávé – plusz élvezettel

A kávézás egy szertartás, és egy élmény, amit sokféleképp lehet megélni. Lehet társaságban, lehet egyedül, egy jó könyvvel vagy zenével fokozni az élvezetet, de van, aki csak aki hátradől a kedvenc foteljában, és lazít, élvezi az ízeket…

Én gyakran hallgatok zenét kávézás közben. Sokfélét, mivel mindenevő vagyok, jöhet jazz, rock, klasszikus, hangulattól függően mindig más.

A cd-k  közt lapozgatva a család egyik régi kedvencének lemezét vettem ki. A Szélkiáltó együttes kedves emlékeket ébreszt, amikor kisgyerekes anyukaként koncertjeiket hallgattuk… Nem csak a kicsik, de a szülők is szerették igényes, könnyed-játékos-humoros zenélésüket.

A „pécsi fiúk” a Tanárképző Főiskola magyar-ének-zene szakára jártak, (ahol egykor magam is tanultam) s ott már együtt zenéltek. Szélkiáltó néven megzenésített verseket adnak elő a magyar és világirodalomból válogatva. Nevüket is József Attila Szélkiáltó madár című verséről adták. Zenéjük változatos, klasszikus és népzenei hangzású, minden korosztályhoz szólnak.

A szélesebb közönség 1983-ban ismerhette meg őket, amikor megnyerték Ki mit tud? döntőjét. Azóta sokat jártak koncertezni a határon túl is, számos díjat, elismerést kaptak az elmúlt évtizedekben.

Lakner Tamás – Weöres Sándor: Réti csiga… (Csigatánc)

Sikeres zenei pálya áll mögöttük pedagógusként és előadóművészként is.

Weöres Sándor – Fenyvesi Béla: Négyen ballagtunk (Sólyom Kati és a Szélkiáltó együttes)

S miközben a dalokat hallgatom és a kávémat kortyolgatom, eszembe jut még valami… Közöttük is van, aki kóstolta már, és szereti a ganodermás kávét…

Rozs Tamás a zenekar egyik sikeres tagja. Sokoldalú zenei egyéniség, nyitott minden stílusra, irányzatra. Zenész, tanár, zeneszerző, a Zeneakadémia jazz-tanszakán is tanult. A Pécsi Tudomány Egyetem Művészeti Kara és az Orvosi Kar közös akkreditációjában végezte el a Művészetterápia szakot Zeneterápia specializáción.

2013-ban szerzett egyetemi diplomát ének-zene tanár mesterképzési szakon a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán.

Zeneterápiával foglalkozott értelmi sérültekkel,  közben gimnáziumban is tanított. Az országban több színházban is közreműködött zenei előadásokban előadóként és zeneszerzőként is. A Kaposvári Egyetem Művészeti Karán színész-zenés mesterség kurzust vezet színész hallgatóknak, kis kihagyással immár tizenkét éve óraadó tanárként (épp Cserhalmi György osztályát). Önálló műsorával jelenik meg fesztiválokon, és rendhagyó irodalom, vagy énekórákon.

Gazdag életpályája áll mögötte, tanárként, zenészként, zeneterapeutaként, zeneszerzőként egyaránt. Képes mindig megújulni, folyamatosan tanul. Tamás egy különleges ének-technikát is elsajátított, az úgynevezett mongol- vagy torok-ének technikát…

Zenész barátaival alkotta az Arcofon Duo/Trio/Quartet formációt. Már ismert darabokat és megzenésített verseket szólaltattak meg egyéni hangzással. Természetes, hogy a kreativitás, a improvizáció is főszerepet kap ezekben a zenei produkciókban. Rozs Tamás egyéni előadóestjein saját instrumentális illetve verses zenéi hallhatók, legutóbb a május 18-i Petri-esten.

Nehéz volt választani a videók közül, mert mind egy-egy gyöngyszem. Így ajánlom Tamás weboldalát, ahol több zenét is hallgathattok:

https://www.rotamus.hu/a-banda/

Rozs Tamás megkapta

2015 POSZT 

Legjobb zene és hangzásvilág díját

 

Forrás, képek és videók:

https://www.rotamus.hu