Gyakori kérdések a a Spirulina algáról és a Cordycepsről

Mi a Spirulina?

A Spirulina egy kék-zöld alga, mely nevét a spirálos alakjáról kapta. A szükséges tápanyagokat figyelemreméltóbb koncentrációban tartalmazza, mint az ételek, növények, gabonák vagy gyógynövények.

Mit tartalmaz a Spirulina?

A legtöbb proteint tartalmazó élelmiszer, több mint 60% emészthető, növényi fehérjét tartalmaz. A Spirulina tele van különleges fitonutriensekkel, mint a fikocianin, poliszacharidok és szulfolipidek, melyek támogatják az immunrendszert, jó eséllyel csökkentik a fertőzések, a rákos megbetegedések és az autoimmun betegségek kockázatát. Természetes karotinoidokban, antioxidánsokban gazdag, ami elősegíti a sejtek egészségét és csökkentheti a rák kialakulását. Klorofillt tartalmaz, ami elősegíti a szervezet méregtelenítését. Tartalmaz továbbá vasat, nyomelemeket és ritka esszenciális zsírsavakat.

Mi a különbség a Spirulina és a Chlorella közt?

A Chlorella, egy zöld mikroalga, mely tápláló étel, de nem rendelkezik olyan vírus- és rákellenes, valamint immunrendszer stimuláló tulajdonságokkal, mint a Spirulina. A Chlorella sejtfalai emészthetetlen cellulózból állnak, épp úgy, mint pl. a fű, míg a Spirulina sejtfala összetett fehérjékből és szénhidrátokból áll, a Chlorella telített zsírsavakat tartalmaz és összes zsírtartalma relatíve magas.

Hogyan használ a Spirulina az emberi szervezetnek?

A Spirulina az összes olyan tápanyagot tartalmazza, melyre az emberi szervezetnek szüksége van. Ezek bármelyikéből kialakuló hiány veszélyeztetné a szervezet megfelelő működését. Már elérhető néhány szakértők által értékelt tudományos publikáció arról, hogy a Spirulina képes gátolni a vírusok szaporodását, megerősíteni mind a sejt- mind az immunrendszert, valamint képes visszafordítani és gátolni a rákot.

Létezik tudományos bizonyíték a fentiek alátámasztására?

Igen. Tudósok, a világ minden tájáról – Japánban, Indiában, Európában, Oroszországban és az Egyesült Államokban – kutatják a Spirulina jelentőségét és azt, hogy hogyan és miként ilyen hatékony a Spirulina az emberi és állati szervezetre nézve. Több száz tudományos publikáció tárja fel, hogy a Spirulina és egyedülálló fitonutriensei hogyan támogatják az immunrendszert és javítják az egészséget.

Hogyan erősíti a Spirulina az immunrendszert?

A Spirulina egy erős tonik az immunrendszer számára. Az immunrendszer erősítéséért felelős fitonutriensek a béta-karotin, a fikocianin és a poliszacharidok. Spirulinával táplált egerekkel, hörcsögökkel, csirkékkel, pulykákkal, macskákkal, halakkal és emberekkel kapcsolatban megjelent tanulmányok igazolják, hogy a Spirulina javítja az immunrendszer funkcióit. Kutatóorvosok felfedezték, hogy nemcsak stimulálja az immunrendszert, hanem megnöveli a szervezet képességét, hogy új vörösvértesteket állítson elő. Az immunrendszer fontos részét képezik a csontvelőszövetek, makrofágok, T-sejtek (a csecsemő-mirigyben képződő T-limfociták) és a természetes ölősejtek (NK-sejtek), a lép és a csecsemőmirigy (thymus), mind fokozott aktivitást mutatnak.
A tudósok felfedezték, hogy a Spirulina hatására a makrofágok száma megnő, aktívabban és eredményesebben pusztítják el a baktériumokat.

A Spirulina hogyan javítja a szív- és érrendszer egészségét és hogyan segít a koleszterinszint csökkentésében?

Mexikóban, Argentinában, Japánban és Indiában végzett, állatok táplálkozását vizsgáló kutatások mind ugyanolyan koleszterinszint csökkentő hatást és az alacsonyabb vérnyomás következtében tapasztalható szív-koszorúér funkciók javulását tapasztalták. Japánban és Indiában végzett humánvizsgálatok eredménye szerint napi pár gramm Spirulina-bevitel már képes csökkenteni a koleszterinszintet. Ezek a tanulmányok azt valószínűsítik, hogy a Spirulina képes csökkenteni szérum LDL (a káros) koleszterinszintet és növelni a hasznos HDL koleszterin szintet. Németországban és Indiában végzett humán vizsgálatok szerint a koleszterinszint csökkentő hatás testsúly csökkenéssel is járt. Mindezek a publikációk azt jelzik, hogy a Spirulina hasznos kiegészítő lehet a szív- és érrendszer egészségéhez és a koleszterin szint csökkentéséhez.

Hogyan segíthet a Spirulina a testsúly-csökkentésben?

A benne levő aminosav tartalom miatt a Spirulina segít az éhség érzet csökkentésében és az anyagcsere folyamatok fokozásában. Más tápanyagokkal együtt a Spirulina természetes módon képes elnyomni az étvágyat, mely lehetővé teszi a tartós és egészséges súlycsökkentést.

A Spirulinában található klorofill hogyan használ az embereknek?

A Spirulinában található klorofill azzal segít a belek tisztításában, hogy méregteleníti és tisztítja a vastagbelet és a vékonybelet. Ezen kívül a  klorofill segít bevonni az irritált gyomorfalat, ezzel segít a gyomorfekély  tüneteinek csökkentésében és a fekélyesedés megszüntetésében.  Funkcionális élelmiszerként viselkedve táplálja a hasznos bélbaktériumokat, különösen a laktobacillusokat (Lactobacilluspp) és a bifiduszokat (Bifidusspp.). Azzal, hogy segít fenntartani ezen baktériumok egészséges mennyiségét, a Spirulina csökkenti az emésztési és székelési problémákat, melyeket különböző kórokozók, mint az E. coli és Candida okoznak.

Miért jobb a DXN Spirulinája, mint a vad Spirulina?

A DXN a legjobb Spirulina törzseket választotta ki és azokat organikus gazdálkodással, tiszta medencékben termesztette. A DXN Spirulina ugyanazokat az aktív összetevőket tartalmazza, mint a vadon növő Spirulina, csak a hatékonysága jóval nagyobb és biztonságosabb. 

Miért válassza a DXN Spirulinát?

a) Kiváló minőségű Spirulina törzsek kiválasztása

b) Organikus termesztés tiszta medencékben

c) Teljes körű minőségirányítási rendszer a termesztés megkezdésétől kezdve a késztermékig

d) GMP tanúsítvánnyal rendelkező gyárban készül, melynek saját, csúcsfelszerelésű laboratóriuma van

e) Fejlett technológia használata a tápanyagok megőrzéséért

f) Kémiai adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentes

g) 100%-ban növényi termék

h) HALAL8 tanúsítvánnyal rendelkezik

i) A szervezet számára könnyen emészthető és felszívódó

j) Minden korosztálynak megfelelő, akár hosszú távú fogyasztásra is

k) Különösen könnyen fogyasztható

Hogy biztosítja a DXN a Spirulina minőségét?

A DXN Spirulinából szigorú szabályok betartása mellett készül tabletta vagy por, melyet közvetlenül palackokba és tasakokba töltenek, majd azt lezárják. Farmunk technikai személyzete minden nap ellenőrzi a minőséget egészen a késztermékig. Ezzel a módszerrel garantálni tudjuk a termék minőségét, tisztaságát és hatékonyságát.

A DXN Spirulina rendelkezik HALAL tanúsítvánnyal?

Igen, a Malajziai Iszlám Fejlesztési Hivatal (JAKIM) elismerte a DXN Spirulinát. HALAL tanúsítvánnyal rendelkezik.

 
Tudtad? 
A Spirulina alga SuperFood – szuper élelem, teljes értékű tápanyag. Teljesítményfokozó hatása miatt világszerte fogyasztják a sportolók.

Miért szeretik a sportolók a Spirulina algát?

Egyszerűen azért használtam a Spirulinát, mert bevált és 100%-ban természetes. Fittebbnek éreztem magam tőle, jobb lett az ellenálló-képességem, gyorsabban regenerálódtam, akár egy kemény edzés, akár egy meccs után. A legutóbbi kondíció-tesztem egyértelműen megmutatta, hogy az állóképességem jobb volt, mint tavaly.

(Erwin Koeman, válogatott labdarúgó, Hollandia)

Ha ennél többet szeretnél tudni a DXN Spirulináról, lapozd át a digitális Spirulina kézikönyvet Fődi Attila, Dr Babulka Péter, Dr Szabó László Gy. összeállítását!

 

A kínai hernyógomba – Cordyceps

Mi a kordicepsav testünkre gyakorolt hatása?

A modern orvosi kutatások megmutatták, hogy a Cordycepsben található kordicepsav képes csillapítani a hörghurutot és kivédheti a stressz káros következményeit. Hosszú távú fogyasztása képes megerősíteni a testet a kórokozókkal szemben, javítja a szervek működését, megerősíti az immunrendszert és ezzel hosszabb életet eredményezhet.

Hogyan fokozza a Cordyceps az állóképességet és az energiaszintet?

A Cordyceps megnöveli a test vitalitását és energiaszintjét. Ezt úgy éri el, hogy

a) megnöveli a sejtek energiatermelését

b) fokozza a szervezet oxigénellátását

c) javítja a vérkeringést, ezzel segítve, hogy az oxigén és a tápanyagok gyorsabban eljussanak a test minden részére

Hogy segíti a Cordyceps az emberek légzését?

A Cordyceps 1993-ben került a figyelem középpontjába, amikor a stuttgarti Szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon a felkészülésük során Cordycepset fogyasztó kínai futók megdöntötték a 10.000 m, 3.000 m és 1.500 m világrekordját. Az atléták azért fogyasztottak Cordycepset, hogy megnöveljék az állóképességüket. Ez részben a légutak megnyugtatásának tudható be. A Cordyceps légutak ellenállását csökkentő hatásának következtében a légutak nyugodtabbak és nyitottabbak lehetnek. Ez lehet a magyarázat e gyógygomba hagyományos felhasználására, amiért számos felső légúti megbetegedés kezelésében használták, mint a tüdőgyulladás (pneumonia), krónikus hörghurut (COPD) és a TBC.

Hogyan védi a Cordyceps a vesét?

A hagyományos kínai gyógyászatban (HKO) a Cordycepset főként a veseműködési zavarok kezelésére használják. A Cordyceps javítja a vesefunkciót és kutatások szerint vese transzplantáción átesett beteg esetében képes normális szintre csökkenteni a fertőzések ellen harcoló T-sejtek szintjét. Az elismert kínai vesespecialista, Li Shuo-shin felfedezte, hogy a Cordyceps anélkül képes megelőzni az antibiotikumok és egyéb gyógyszerek következtében fellépő vesekárosodást, hogy azok antibiotikus hatását csökkentené.

A Cordyceps hatásos az immunrendszer erősítésére?

A Cordyceps az egyik leghatásosabb adaptogén immunmodulátor. Számos kutatás tárgya volt, melyek megerősítették, hogy igen hatékony immunstimuláns. Aktív összetevői a vízoldható poliszacharidok. A Hunan-i Orvosi Egyetem 1992-ben indított egy kutatást, melyben a Cordycepstermészetes ölősejtek (NK sejtek) aktivitását növelő képességét vizsgálták. A kutatók azt találták, hogy a Cordycepshatározottan növeli a természetes ölősejtek aktivitását, mind sejtkultúrákban, mind állatokban. Ez azt jelenti, hogy a Cordyceps jelentős daganatellenes hatású lehet.

A Cordyceps segíthet azon férfi betegeknek, akiknek energia problémáik vannak?

Igen. A Cordyceps hatékonyan képes növelni a férfiak erőnléti állapotát.

A Cordyceps képes javítani a májfunkciót?

Igen. Tanulmányok szerint a Cordyceps képes elősegíteni néhány máj betegség leküzdését. Egy klinikai vizsgálat során, amikor májzsugorodást (cirrhosis) követően fellépő májgyulladás (hepatitis) kezelésére használtak Cordyceps-készítményt, kimutatták, hogy a Cordyceps jelentősen csökkentette a tüneteket és növelte az ép máj-sejtek mennyiségét.

A Cordyceps segíthet a koleszterinszint csökkentésében?

Igen. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a Cordyceps bármely korú ember esetében képes csökkenteni az LDL koleszterin és növelni a HDL koleszterin szintjét. Egy vizsgálatban, melyben 9 kórház, 273 betegét két hónapon keresztül napi 3 g Cordyceps-készítménnyel kezeltek (ez az adag 4 kapszulával egyenértékű), a Cordyceps 17%-kal csökkentette az összkoleszterin szintet. A hasznos (HDL) koleszterin szintje 27%-kal nőtt, amíg a triglicerid szint átlagosan 9%-kal csökkent.

Segíthet a Cordyceps a fáradtság tüneteinek csökkentésében?

Igen. Számos visszajelzés van atlétáktól és átlagemberektől, minden korcsoportból, akik a fáradtság és gyengeség kezelésére használták a Cordycepset.

Miért jobb a DXN Cordyceps, mint a vad Cordyceps?

A DXN a legjobb Cordyceps törzseket választotta ki és azokat organikus gazdálkodással, ellenőrzött környezetben termesztette. A DXN Cordyceps ugyanazokat az aktív összetevőket tartalmazza, mint a vadon növő Cordyceps, csak a hatékonysága jóval nagyobb és biztonságosabb.

Miért válassza a DXN Cordyceps-et?

a) Kiváló minőségű Cordyceps törzsek kiválasztása

b) Egyedülálló organikus táplálás a termesztés során

c) Teljes körű minőségirányítási rendszer a termesztés megkezdésétől kezdve a késztermékig

d) GMP tanúsítvánnyal rendelkező gyárban készül, melynek saját, csúcsfelszerelésű laboratóriuma van

e) Fejlett technológia használata a tápanyagok megőrzéséért

f) Kémiai adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentes

g) 100%-ban növényi és ásványi eredetű, organikus termesztéssel előállított gombatermék

h) HALAL4tanúsítvánnyal rendelkezik

i) A szervezet számára könnyen emészthető és felszívódó

j) Minden korosztálynak megfelelő, akár hosszú távú fogyasztásra is

k) Különösen könnyen fogyasztható

Hogy biztosítja a DXN a Cordyceps minőségét?

A DXN Cordycepsből szigorú szabályok betartása mellett készül tabletta, por vagy kapszula, melyet közvetlenül palackokba és tasakokba töltenek, majd azt lezárják. Farmunk technikai személyzete minden nap ellenőrzi a minőséget egészen a késztermékig. Ezzel a módszerrel garantálni tudjuk a termék minőségét, tisztaságát és hatékonyságát.

A DXN Cordyceps rendelkezik HALAL tanúsítvánnyal?

Igen, a Malajziai Iszlám Fejlesztési Hivatal (JAKIM) elismerte a DXN Cordycepset. HALAL tanúsítvánnyal rendelkezik.

(HALAL tanúsítvány: a muszlim közösségek tagjai számára jelzi, hogy a termék előállítása megfelel a vallási előírásoknak.)

Ha többet szeretnél tudni a Cordycepsről, olvasd el a Cordyceps digitális kézikönyvet, Fődi Attila, Dr Babulka Péter, Dr Szabó László Gy. összeállítását!

 

Forrás:

Cordyceps kézikönyv, Spirulina kézikönyv Fődi Attila, Dr Babulka Péter, Dr Szabó László Gy. összeállítása

A Spirulina algáról...

A tengeri szervezetek fogyasztása közel egyidős az emberiséggel. Azt ugyan nem tudjuk megmondani, hogy a Spirulina fogyasztása mikor kezdődött, de azt tudjuk, hogy az algák...

Cordycepsz – kínai...

Nepál hegyeiben található ez a csodálatos gomba, amit a természetes gyógymódok követői olyan nagyra becsülnek. Online füzetünket végiglapozva megismerheted a Cordyceps történetét, megértheted szerepét és...