Bármennyit fizetnének érte – a Cordyceps, a természet Viagrája

Tibet és Nepál hegyei közt évszázadok óta él a legenda egy csodálatos élőlényről, mely előbb rovarból/hernyóból növénnyé, majd később növényből ismét rovarrá/hernyóvá alakul.
A legenda szerint élt egyszer egy pásztor, aki a jakjait legeltette a havas fennsíkokon. A jakok, mint rendesen, megpróbáltak a jeges vidéken némi eleséghez jutni, így miután patáikkal megkaparták a havat,  mindent megettek, amit találtak, a friss fűvel együtt a Cordycepset is. A pásztor nem értette, mitől bírják olyan jól a magaslati levegőt, így figyelni kezdte őket, hisz ami jó lehet a jakoknak, az talán az embereknek is hasznos lehet.

A vizsgálatai során kiderítette, hogy a jakok egy különös alakú gombát esznek, amelyik egy hernyó holttestéből nőtt. A vakmerő pásztor végül önmagán is kipróbálta a gombát. Megette és elégedett volt az eredménnyel. Ennek hatására a törzs tagjainak is ajánlotta. Hamarosan a törzs tagjai mind megismerték és használták a Cordycepset.

Megismertették a buddhista szerzetesekkel is, akik szintén továbbadták a tudásukat, így a Cordyceps híre végül eljutott Kínába is. Egyszer a császár orvosa is kapott belőle és úgy határozott, hogy ebből a különleges gombából csak a császári palota falain belül élők kaphatnak.  Mindenki, aki rátalált egy példányra, köteles volt azt beszolgáltatni.

Cordyceps nemzetség gyógyászati szempontból kiemelt jelentőségű tagja, amely Kína és Tibet 3000 m tengerszint feletti régióinak hideg, havas és mocsaras területein nő. E gomba ismerete és használata a tradicionális tibeti gyógyászatból került át a hagyományos kínai gyógyászatba. A különböző irodalmi források adatai nagyon eltérnek arról, hogy mióta használják Kínában, azt azonban mindenképpen el lehet fogadni, hogy használata több mint 1000 évre nyúlik vissza.

A Cordyceps-fajok olyan rovarpatogén, aszkuszos (nem bazidiumos) gombák, amelyek elpusztult vagy élő rovarlárvákon, bábokon élősködnek. A gombák spórái beborítják, majd gombafonalakat fejlesztve fonadékot, azaz termőtest nélküli micéliumot hoznak létre. A micélium a rovar testét fokozatosan behálózza, annak anyagait felhasználja, megakadályozva továbbfejlődését. A gazdaszervezetnek csak a bőrszövetét (,,bőrét”) hagyják meg, majd a gazdaállat fej felőli részéből bújik ki a gomba 4–11 cm hosszú, tuskó vagy ujj alakú, élénk narancsvörös színű termőteste. A gomba teljes fejlődési ciklusa 5–6 évig tart. A sajátos fejlődési ciklusa miatt a kínaiak úgy vélik, hogy ez a gomba nyáron növény(féle), télen állat(féle). Erre utal az a neve is, hogy „télen rovar (/hernyó) nyáron (gyógy)fű”

A természetben az elpusztult rovar ,,bőrével” együtt gyűjtik a termőtesteket, melyeket megszárítva, vékony faágacskákra vagy drótra felfűzve és csomókba kötve hoznak forgalomba, megtisztítva az idegen anyagoktól.
Használatát elsősorban a hosszan  tartó betegség után a legyengült szervezet felerősítésére javasolják. Egyéb hagyományos alkalmazásai: a tüdő- és a vese működésének erősítése, köhögés csillapítása, a tüdő- és a hörgők váladékának csökkentése; tuberkulózis, vérzékenység, impotencia, rendszertelen menstruáció, időskori gyengeség, alsó háttáji fájdalom kezelése, éjszakai izzadás megszüntetése és az idegrendszer erősítése.

 

A Cordyceps hatása  a teljesítményre

A Cordyceps 1993-ban került a nyugati sportolók és a felkészítésükben közreműködő szakemberek érdeklődésének középpontjába, miután az 1993-as szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon (Stuttgart) a kínai futó- nők mindenki megdöbbenésére 3 számban (1500 m, 3000 m és 10.000 m síkfutás) is arany érmet szereztek. A felkészülésük alatt az olimpiai csapat orvosának tanácsára az atléták rendszeresen Cordycepset fogyasztottak. Rá egy hónapra a Kínai Nemzeti Játékokon a csapat egyik tagja, Wang Junxiaa VB-arany mellé újabb elismerést szerzett hazájának és a Cordyceps-nek, többek között megdöntötte 10.000 m-es síkfutás női világcsúcsát is.A Cordyceps azóta is folyamatosan a nyugati (sport) tudományos élet  érdeklődésének középpontjában van.

 

Hogyan fokozhatja a Cordyceps az állóképességet és az energiaszintet?

A Cordyceps hatással lehet a test vitalitására és energiaszintjére. Ezt úgy éri el, hogy
a) megnöveli a sejtek energiatermelését
b) fokozza a szervezet oxigénellátását
c) javítja a vérkeringést, ezzel segítve, hogy az oxigén és a tápanyagok gyorsabban eljussanak a test minden részére.

 

Hogy segítheti a Cordyceps az emberek légzését?

A Cordyceps légutak ellenállását csökkentő hatásának következtében a légutak nyugodtabbak és nyitottabbak lehetnek. Ez lehet a magyarázat e gyógygomba hagyományos felhasználására,  amiért számos felső légúti megbetegedés kezelésében használták, mint a tüdőgyulladás (pneumonia), krónikus hörghurut (COPD) és a TBC.

 

A Cordyceps és az immunrendszer…

A Cordyceps az egyik leghatásosabb adaptogén immunmodulátor. Számos kutatás tárgya volt, melyek megerősítették, hogy igen hatékony immunstimuláns. Aktív összetevői a vízoldható poliszacharidok.  A Hunan-i Orvosi Egyetem 1992-ben indított egy kutatást, melyben a  Cordyceps természetes ölősejtek (NK sejtek) aktivitását növelő képességét vizsgálták. A kutatók azt találták, hogy a Cordyceps határozottan növeli a természetes ölősejtek aktivitását, mind sejtkultúrákban, mind  állatokban. Ez azt jelenti, hogy a Cordyceps jelentős daganatellenes hatású lehet.

 

A Cordyceps képes javítani a májfunkciót?

Tanulmányok szerint a Cordyceps képes elősegíteni néhány májbetegség leküzdését. Egy klinikai vizsgálat során, amikor májzsugorodást (cirrhosis) követően fellépő májgyulladás (hepatitis) kezelésére használtak Cordyceps-készítményt, kimutatták, hogy a Cordyceps jelentősen csökkentette a tüneteket és növelte az ép máj-sejtek mennyiségét.

 

A Cordyceps segíthet a koleszterinszint csökkentésében?

Igen. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a Cordyceps bármely korú ember esetében képes csökkenteni az LDL koleszterin és növelni a HDL koleszterin szintjét. Egy vizsgálatban,melyben 9 kórház, 273 betegét két hónapon keresztül napi 3 g Cordyceps-készítménnyel kezeltek (ez az adag 4 kapszulával egyenértékű), a Cordyceps 17%-kal csökkentette az összkoleszterin szintet. A hasznos (HDL) koleszterin szintje 27%-kal nőtt, amíg a triglicerid szint átlagosan 9%-kal csökkent.

 

Miért jobb a DXN Cordyceps, mint a vad Cordyceps?

A DXN a legjobb Cordyceps törzseket választotta ki és azokat organikus gazdálkodással, ellenőrzött környezetben termesztette. A DXN Cordyceps ugyanazokat az aktív összetevőket tartalmazza, mint a vadon növő Cordyceps csak a hatékonysága jóval nagyobb és biztonságosabb.

 

Miért válaszd a DXN Cordyceps-et?

 1. a) Kiváló minőségű Cordyceps törzsek kiválasztása
  b) Egyedülálló organikus táplálás a termesztés során
  c) Teljes körű minőségirányítási rendszer a termesztés megkezdésétől kezdve a késztermékig
  d) GMP tanúsítvánnyal rendelkező gyárban készül, melynek saját,
  csúcsfelszerelésű laboratóriuma van
  e) Fejlett technológia használata a tápanyagok megőrzéséért
  f) Kémiai adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentes
  g)100%-ban növényi és ásványi eredetű, organikus termesztéssel előállított gombatermék
  h) HALAL tanúsítvánnyal rendelkezik
  i) A szervezet számára könnyen emészthető és felszívódó
  j) Minden korosztálynak megfelelő, akár hosszú távú fogyasztásra is
  k) Különösen könnyen fogyasztható

 

Forrás: A kínai hernyógomba
Fődi Attila, Dr Babulka Péter, Dr Szabó László Gy. összeállítása

Cordycepsz – kínai...

Nepál hegyeiben található ez a csodálatos gomba, amit a természetes gyógymódok követői olyan nagyra becsülnek. Online füzetünket végiglapozva megismerheted a Cordyceps történetét, megértheted szerepét és...

Itt megtudhatod, milyen...

  A világ legnagyobb ganodermás cége saját, organikus farmokkal és feldolgozó üzemekkel dolgozik! Nincsenek alvállalkozók, nem más cég termékeit csomagolja át, így a legjobb ár...