A DXN energiaitala – a Nutrizhi, a kirobbanó energiáért!

A DXN Nutrizhi italpor instant szójaport, maláta kivonatot, növényi eredetű tejport, cukrot, Ganoderma micélium-port, Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat, valamint lecitint tartalmaz. Egy csésze forró vízbe keverve magas proteintartalmú ital készíthető.

A szója (Glycine max) a legrégebben termesztett növények egyike. Őshazája délkelet-Ázsia és Mandzsúria. Ősi formája a vadszója (Glycine soja, korábbi neve: Glycine ussuriensis), a ma ismert kultúrszóját ebből a vad változatból, szelekcióval állították elő.

Az első termesztési kísérletek az i.e. III. évezredben, a mai Kína területén, Shen Nong császár* uralkodása idején történtek. Shen Nong 5 különleges növényt termesztését tanította meg alattvalóinak, többek közt a (sárga) szójáét. Emiatt kapta az Öt Gabona császára tiszteleti elnevezést.

A Zhou-kor szertartásait és szokásait tartalmazó Szertartások könyve c. kínai klasszikus a legősibb, máig fennmaradt mű, mely részletesen felsorolja az öt gabonát:

kender (Cannabis sativa L. var. indica), ragacsos köles (Panicum miliaceum), (rókafarkú) köles (Setaria italica), búza (Triticum spp.), szója (Glycine max)

Más felsorolásokban a kender helyett rizs (Oryza sativa) szerepel.

A szójabab főbb hatóanyagai:

szénhidrátok (20?25%)

fehérjék (35?40%, kedvező esszenciális aminosav-összetétellel)

lipidek (15?20%, zsíros olaj, linolsav- és az olajsavészter főbb összetevőkkel; 2?3% lecitin nevű foszfolipid)

izoflavonok (genisztein, daidzein és ezek származékai)

100 g (teljes zsírtartalmú) szójaliszt átlagosan az alábbi tápanyagtartalommal bír:

fehérje: 41 g, zsír: 21 g, szénhidrát: 22,3 g, energia: 454 kcal**

A (teljes zsírtartalmú) szójaliszt az alábbi ásványi anyagokat tartalmazza**:

foszfor (530 mg), kalcium (195 mg), kálium (1670 mg), magnézium (225 mg), nátrium (4 mg), cink (4500 ?g), kobalt (5 ?g), króm (2 ?g), mangán (3000 ?g), nikkel (350 ?g), réz (980 ?g), vas (6670 ?g).

A (teljes zsírtartalmú) szójaliszt az alábbi vitaminokat tartalmazza**:

B1 vitamin (780 ?g), B2 vitamin (310 ?g), niacin (3 mg), pantoténsav (1,9 mg), B6 vitamin (520 ?g), folsav (200 ?g), karotin (100 mg), E-vitamin (10 mg)

A szójalecitin koleszterinszint csökkentő hatású, más foszfolipidekkel együtt májvédő

A szója izoflavonok antioxidáns hatású, érplakkok képződését gátló, daganatellenes és fitoösztrogén hatásúak

A zsírosolaj bőrtápláló, a bőr szárazságát csökkentő, a bőr gyulladását mérséklő hatású

maláta kivonat

Maláta bármely gabona (búza, árpa, zab, stb.) csíráztatásával készülhet. A csírázás során olyan enzim (diasztáz) keletkezik, amely a gabonaszemekben levő keményítőt maltózzá és dextrinné képes lebontani. A leggyakoribb maláta-forrás az árpa (Hordeum vulgare).

növényi eredetű tejszín

Manapság egyre több ember szenved laktóz intoleranciában. A DXN mérnökei ezért csak a legszükségesebb esetben használnak tejszármazékokat. A Nutrizhi italporban használt növényi eredetű tejszín nádcukorból készült glükóz-szirupot, pálmavajat tartalmaz.

cukor

A gyártótól kapott nyilatkozat alapján a DXN termékekben használt cukrot cukornádból (Malajziában javarészt a Saccharum officinarum-ot és a Saccharum arundinaceum-ot termesztik) nyerik.

Ganoderma lucidum (mycelium)

A DXN termékek fogyasztóinak és forgalmazóinak a pecsétviaszgomba micéliumát nem kell bemutatni. Egy korábbi hírlevelünkben már bemutattuk a DXN vállalatcsoport által használt pecsétviaszgomba különböző fejlődési fokozatait, így a 90 napos, teljesen kifejlett gombatestet és a 18 napos micéliumot is.

omega-3 és omega-6 zsírsavak

A zsírsavak 6?30 szénatomot tartalmazó, egyenes láncú, többségében páros, jóval kisebb arányban páratlan számú szénatomot tartalmazó, telített, vagy telítetlen szerves savak. A molekula savas jellegét a karboxil-csoport adja, innen számítva a zsírsav molekula vége metil-csoportban végződik. Telítetlen kettős kötések rendszerint a 10 szénatomnál hosszabb láncú zsírsavaknál fordulnak elő. Előfordulásukat tekintve a telített zsírsavak az állatokra jobban jellemzők, a telítetlenek pedig a növényvilágban a gyakoribbak.

A táplálkozás révén szervezetünkbe jutó, többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak közül az omega-3 zsírsavak főleg halolajokra jellemzők (eikozapentaénsav), de egyes növények (pl. kender, len) magvaiban is megtalálhatók. Olyan prosztaglandinok, leukotriének és tromboxánok előanyagai, amelyek a véralvadás, az immunválasz és a gyulladásos folyamatok résztvevői. Antitrombotikus, antiarrythmiás, értágító, gyulladásgátló hatásuk mellett gátolják az érelmeszesedést, mivel szelektíven csökkentik az LDL-koleszterin felvételét. Ajánlott adagja felnőttnek 1?1,5 g naponta.

Az omega-6 zsírsavak “optimális arányban” ugyancsak a prosztaglandin képződésében játszanak fontos szerepet. Közülük legfontosabbak a linolsav, gamma-linolénsav és az arachidonsav. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak kívánatos aránya 1:3?5, de a táplálkozás során jóval több omega-6 zsírsavat fogyasztunk. Az omega-6 zsírsavnak számító linolsav gazdag forrása lehet a lenmag-, a földimogyoró-, a szőlőmag-, a búzacsíra-, a kendermag-, a napraforgó- vagy a szezámmagolaj, ezekben az omega-6 zsírsav tartalom akár 40%-nál is magasabb lehet! Gamma-linolénsavban gazdag a ligetszépemag-, a kerti borágómag-, a fekete ribizkemag- és a kendermagolaj.

Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére az omega-3-zsírsavakat (pl. halolaj, kendermagolaj, lenmagolaj, stb.) tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása indokolt.

lecitin (E 322)

A lecitin név a tojássárgája görög nevéből (lekithosz) származik. A természetben is előforduló vegyület, természetes forrása a tojás, a szója (Glycine max) magolaja, de jelentős mennyiségben található a kukoricában (Zea mays), napraforgóolajban (Oleum Helianthi), repceolajban (Oleum Brassicae) és a földimogyoróban (Arachis hypogaea) is.

A lecitin kolin tartalmú vegyület, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát (arterioszklerózis-profilaktikum), májvédő hatása miatt májbetegségekben használják.

FONTOS: a lecitint többnyire szójából nyerik, a lecitint szolgáltató egyéb növények esetében egyes országokban a genetikailag módosított vetőmagok használata lehetséges.

A gyártótól kapott nyilatkozat alapján a Nutrizhi italpor gyártásához használt szója és lecitin genetikailag nem módosított vetőmagokból származik!

Összetevők:

instant szójapor, maláta kivonat, növényi eredetű tejpor, cukor, Ganoderma lucidum (mycelium), Omega-3, Omega-6 zsírsavak, lecitin.

FONTOS: A termékben található szójapor és lecitin genetikailag nem módosított vetőmagokból származik. Állati eredetű összetevőt nem tartalmaz, ezért vegetáriánusok is fogyaszthatják!

Figyelmeztetés: a fitoösztrogén hatású szója-izoflavonok  nagy dózisban történő fogyasztás esetén , különösen serdülő- és gyermekkorban, valamint ösztrogén-dependens daganatban szenvedők esetében kockázatos lehet.

1 dobozban 20 tasak található, 1 tasak 30 g Nutrizhi italport tartalmaz. Forró vízzel keverd ki és kész!

Ötlet:A kész italt pár szem gyümölccsel dúsítva turmixként is ihatod.

Fogyaszd reggel, vagy nap közben, ha energiára, vagy valami finomságra vágysz!

DXN Reform élelmiszerek

Felhasznált irodalom:

Gyógynövénytár : Útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz. Szerk. Szendrei Kálmán, Csupor Dezső. Budapest : Medicina Könyvkiadó Zrt., 2009. 563 p. ISBN 978 963 226 226 0

Prof. dr. Petri Gizella: Gyógynövények és készítmények a terápiában. Budapest : Galenus Kiadó, 2006. 388 p. ISBN 963 7157 08 5

[Dr.] Szabó László Gy.: Gyógynövény-ismereti tájékoztató : gyógyszerészeknek : orvosoknak : kertész- és agrármérnököknek : biológiatanároknak. Baksa : Schmidt und Co. : Pécs : Melius Alapítvány, 2005. 302 p. ISBN 963 218 185 9

Új Tápanyagtáblázat. Szerk. Dr. Rodler Imre. Budapest : Medicina Könyvkiadó, 2006. 765 p. ISBN 963 226 009 0